Hoe bedrijven hun afval kunnen verminderen door verpakkingen te heroverwegen

Als bedrijfseigenaar is het belangrijk om stil te staan bij de hoeveelheid afval die uw bedrijf produceert. De productie van verpakkingsmateriaal heeft een impact op het milieu maar kan ook invloed hebben op de kosten van uw bedrijf. Gelukkig zijn er veel manieren waarop bedrijven hun afval kunnen verminderen, en een goede plek om te beginnen is door het systeem rond de verpakkingen te heroverwegen. In dit blog geven we enkele tips voor de slimme ondernemer.

Waarom verpakkingen?

Verpakkingen zijn een belangrijke bron van bedrijfsafval. Of u nu producten verkoopt die moeten worden verzonden of verpakt voor gebruik ter plaatse, het is belangrijk om te kijken naar manieren om uw verpakkingen te verminderen of te verbeteren. Een duurzamer alternatief voor traditionele verpakkingen is het gebruik van verpakkingen die zijn gemaakt van gerecyclede materialen en die zelf recyclebaar zijn. Ook het gebruik van biologisch afbreekbare verpakkingen kan een oplossing bieden. Deze verpakkingen zijn gemaakt van materialen die snel afbreken en geen schade toebrengen aan het milieu.  Een efficiënte manier om de productiekosten van verpakkingsmateriaal te verlagen (en de impact op de natuur) is het gebruik van herbruikbare verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan het opnieuw gebruiken van dozen voor verzending of het opnieuw gebruiken van tassen voor aankopen. Dit kan niet alleen helpen om afval te verminderen, maar kan ook een positieve indruk maken op uw klanten. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een rolcontainer huren waar klanten in de winkel de verpakkingen kunnen terugbrengen voor een korting op de volgende aankoop.

Zoek naar alternatieven

Als ondernemer kunt u ervoor kiezen om geen gebruik te maken van traditionele verpakkingsmaterialen. U kunt er, als dit past binnen de bedrijfsvoering, zelfs voor kiezen om de afvalstroom van verpakkingsmaterialen helemaal te onderbreken. Zo zijn er bijvoorbeeld winkels die klanten de mogelijkheid geven om hun eigen verpakkingen mee te nemen. De bedrijven slaan dan de producten alleen in bulk op, en de klanten halen de hoeveelheid die ze nodig hebben. Verpakkingen zijn een belangrijk onderdeel van de branding van uw product en het is essentieel om een verpakking te kiezen die past bij het product en de doelgroep. Zeker wanneer het bedrijf In de markt wilt zetten als duurzaam en klanten wilt aantrekken die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, kan het waardevol zijn om op zoek te gaan naar alternatieven waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van verpakkingsmaterialen. Dit is natuurlijk niet voor iedere onderneming mogelijk, het is belangrijk om specifiek naar de situatie te kijken en aan de hand daarvan een weloverwogen beslissing te nemen.